Home Investiții pe piața acțiunilor

Investiții pe piața acțiunilor

Ce este o piață de acțiuni?

Un ghid pentru piața de valori pentru începători este incomplet fără a aborda ce este o piață de acțiuni, pentru început. O piață de acțiuni este un loc în care acțiunile sunt emise și tranzacționate public. O acțiune servește ca document care vă validează calitatea de proprietar într-o companie și puteți vinde acest document altora. O piață de acțiuni este un loc în care cumpărătorii și vânzătorii se întâlnesc pentru acest schimb de documente. Pentru a facilita schimbul public, a fost dezvoltată o piață formală pentru ca investitorii să își poată cumpăra și vinde acțiunile. Acum să abordăm investițiile în acțiuni pentru începători.

Cum să investiți pe piața de valori pentru începători?

Un element cheie într-un ghid de bursă pentru începători este diferitele moduri în care se poate investi bani în acțiuni listate public pe piață. Pentru aceasta, sunt necesare următoarele cerințe:

1. Documente necesare pentru investiții în acțiuni

Cardul dvs. PAN
Cardul dvs. Aadhaar
Numele dvs. pe un cec anulat din contul dvs. bancar activ
O dovadă a reședinței dvs. pe baza unei liste de documente care au fost acceptate de către brokerul dvs., participantul depozitar sau banca
Documente care detaliază că obțineți un venit
Fotografii ale dvs. în format pașaport

2. Cont Demat

Un cont demat este cel care va deține acțiunile proprii în numele titularului contului. Un cont demat servește ca o casă electronică pentru acțiunile dvs. Acesta este deschis online cu ajutorul unui participant depozitar. Multe bănci oferă, de asemenea, servicii de cont Demat investitorilor lor. Deschiderea unui cont Demat este un proces fără probleme care poate fi realizat din confortul casei în câteva minute.

3. Cont de tranzacționare

Un cont demat și un cont de tranzacționare merg mână în mână. Demat se referă la „dematerializat”, care indică faptul că este un depozit pentru acțiunile dvs. Un cont de tranzacționare, pe de altă parte, este contul cu care cumpărați și vindeți valori mobiliare pe care doriți să le tranzacționați pe piața de valori. Când vine vorba de investiții în acțiuni pentru începători, nu puteți face acest lucru fără a avea atât un cont Demat, cât și un cont de tranzacționare. Bursa de Valori Bombay și Bursa Națională de Valori sunt ambele burse principale în care sunt listate cele mai multe acțiuni de bună calitate. Cu toate acestea, este posibil ca unele stocuri să fie disponibile numai în oricare dintre aceste două burse. Prin urmare, un sfat general este să vă deschideți contul de tranzacționare la un participant depozitar care oferă tranzacționare atât pe BVB, cât și pe NSE.

Citiți, de asemenea, Diferența dintre contul Demat și contul de tranzacționare.

4. Cont bancar conectat

Pe măsură ce alegeți să investiți în acțiuni, le veți cumpăra și vinde în timp. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un cont bancar conectat la contul dvs. de tranzacționare. Acest lucru vă asigură că banii curg în interiorul și în afara contului dvs. fără probleme în timp ce tranzacționați. Acest lucru este mandatat de majoritatea brokerilor cu care veți alege să deschideți un cont demat și de tranzacționare.

În aceste zile puteți găsi două conturi dintr-unul care servesc atât ca cont Demat, cât și ca cont de tranzacționare. Unii brokeri oferă, de asemenea, trei conturi într-un singur loc, unde se poate tranzacționa direct din contul lor bancar și poate stoca valorile mobiliare în aceeași locație.

Procesul de investiții

Deci, cum arată procesul de investiții? Ca un ghid pentru investiții pe piața de acțiuni pentru începători, următoarele vor acoperi procesul de investiții pentru investiții în ambele tipuri de piețe: atât primare, cât și secundare.

Investiții în piața principală de acțiuni

Atunci când cineva alege să investească pe piața principală a acțiunilor, o poate face printr-o ofertă publică inițială sau IPO. Pentru a face acest lucru, va fi necesar ca un cont Demat să dețină copii electronice ale acțiunilor lor, precum și un cont de tranzacționare, astfel încât să poată aplica online. În unele cazuri, se poate aplica și prin contul lor bancar. Pe baza răspunsului pieței la IPO, vi se va aloca un număr selectat de acțiuni. Odată ce toate aplicațiile IPO sunt primite și numărate de companie, acțiunile respective sunt alocate în funcție de cerere și disponibilitate.

Este destul de simplu să solicitați un IPO prin contul dvs. bancar net printr-un proces cunoscut sub numele de aplicație acceptată de suma blocată (ASBA). În acest proces, presupunând că ați solicitat acțiuni în valoare de 1 lakh, această sumă va fi blocată în contul dvs. bancar în loc să fie trimisă direct companiei. Odată ce acțiunile dvs. sunt alocate, suma exactă este apoi debitată cu soldul eliberat. Toate aplicațiile IPO trebuie să urmeze în mod obligatoriu această procedură. Odată ce acțiunile sunt alocate, acestea sunt listate la bursă și puteți începe tranzacționarea acestora în termen de o săptămână.