Home Investiție Bazele pieței de valori

Bazele pieței de valori

141
0

Toate companiile au nevoie de bani pentru a-și conduce afacerea. Uneori, profitul obținut din vânzarea de bunuri sau servicii nu este suficient pentru a îndeplini cerințele de fond de rulment. Astfel, companiile invită oameni normali ca tine și cu mine să pună niște bani în compania lor, astfel încât să poată rula eficient și în schimb, investitorii primesc o parte din profitul pe care îl obțin. Înțelegerea acestui lucru este primul pas către înțelegerea elementelor de bază ale pieței bursiere. Să aflăm despre asta în detaliu.

Ce sunt acțiunile?

Acțiunile reprezintă o modalitate de a deține o parte din valoarea companiei. Proporțional cu capitalul pe care îl investiți, puteți obține drepturi de proprietate la un anumit procent din companie. Spuneți că dețineți 2% din acțiunile tranzacționate pe piață, puteți spune că dețineți 2% din proprietatea companiei.

Prin urmare, acțiunile sunt unități de proprietate în companie și activele sale financiare. Acțiunile sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de acțiuni, capitaluri proprii, scrips etc. După achiziționarea acestora, veți fi cunoscut ca acționar sau acționar al companiei.

De ce au nevoie companiile de acțiuni?

De ce are nevoie o companie de bani de pe piață? Așa cum am menționat anterior, atunci când o companie își extinde activitatea, își extinde afacerea etc., va avea nevoie de mai mult capital. În astfel de perioade, o companie poate accesa piața acțiunilor și poate oferi un anumit număr de acțiuni pe baza valorii sale de piață, pe care investitorii le pot cumpăra.

Investitorii vor plăti companiei niște bani și în schimb vor deveni proprietari de părți. Deci, atunci când valoarea acțiunilor crește, valoarea acțiunilor pe care le dețin investitorii crește. Cu toate acestea, investitorii nu împrumută bani companiei, deci nu sunt creditori. Acestea împărtășesc într-adevăr elementele de bază ale pieței pentru începători, deoarece este esențial să înțelegem de ce companiile au nevoie de acțiuni.

Cum își listează o companie acțiunile?

Un alt aspect important al elementelor de bază ale pieței acțiunilor este oferta publică inițială (IPO). Prima dată când o companie își oferă acțiunile către public, se numește IPO. Securities and Exchange Board of India (Sebi), autoritatea noastră de reglementare a piețelor, a stabilit câteva reguli și reglementări pentru ca o companie să își listeze IPO la bursele pe care trebuie să le respecte înainte de a fi eligibile pentru listare.

Ce este Sebi?

Securities and Exchange Board of India este autoritatea de reglementare a pieței valorilor mobiliare care supraveghează orice tranzacții și activități frauduloase efectuate de oricare dintre părți: companii, investitori, comercianți, brokeri și persoane asemănătoare.